Selecteer een pagina

Op 1 januari 2020 is de nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR) ingegaan en daarmee is de regeling helemaal veranderd ten opzichte van de jaren ervoor. Hoe je voorheen een korting kreeg, wordt je onderneming onder de nieuwe vorm vrijgesteld van btw. Maar is dit wel verstandig om te doen?

Of het verstandig is om met de KOR mee te doen is afhankelijk van jouw situatie. Voor iedereen is het anders. Wel is het van belang om te weten of jij belastingplichtig bent voor de omzetbelasting. Indien je dit niet bent, dan hoef je je ook niet op te geven voor de KOR. In dit artikel lees jij of het verstandig is om je op te geven voor de KOR-regeling.

Wat houdt de KOR 2020 in?

Laten we bij het begin beginnen, wat is de KOR? De KOR is een regeling in de omzetbelasting (btw) voor kleine ondernemers met een jaarlijkse omzet tot €20.000,-. Deze regeling zorgt er vanaf 2020 voor dat je geen btw meer in rekening hoeft te brengen bij je klanten, als je aan de voorwaarden voldoet. Ook houdt het in dat je geen btw meer kunt terugvragen. Om gebruik te maken van deze regeling moet je je aanmelden. Hierbij geldt wel dat je aanmelding niet direct van start gaat, de verwerking duurt ongeveer 6 weken en kan enkel het eerstvolgende aangifte tijdvlak. Zorg dus dat je 6 weken voor het einde van het kwartaal je aanmelding hebt verstuurd.

Wanneer is de KOR 2020 mogelijk interessant voor jou?

Om te bepalen of de nieuwe KOR interessant is voor jouw bedrijf, dien je jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Lever je enkel aan consumenten? 
  • En komen deze consumenten uit Nederland?
  • Ben je niet van plan om de komende drie jaar een grote investering te doen?

Is het antwoord op alle bovenstaande vragen ‘ja’, dan kan het zijn dat de KOR interessant voor je is. Heb je een aantal keer ‘nee’ geantwoord, dan zou ik geen gebruik maken van de KOR. Indien je ‘nee’ hebt geantwoord op de bovenstaande vragen, is het namelijk niet voordelig voor jouw bedrijf om mee te doen met de KOR. 

Indien je niet mee wilt doen met de KOR, lees dan deze tips om te zorgen dat jij geen btw boete zult krijgen.

Het grote nadeel van de nieuwe KOR

Aan de nieuwe KOR zitten een aantal nadelen verbonden. Op het moment dat jij kiest om mee te doen met de KOR zit je voor drie jaar aan deze regeling vast. Wil jij in die drie jaar de nieuwste iPhone kopen van €1199, dan zal jij de €209 btw die de iPhone bevat niet terug kunnen vragen. Hetzelfde geldt voor alle andere investeringen die je zult doen in deze periode. 

Als je enkel aan consumenten levert, dan kan het voordeliger zijn om gebruik te maken van de KOR. Jouw prijzen kunnen namelijk gelijk blijven, maar je verdient wel een stuk meer per verkoop. Dan kan het zijn dat de €209,- aan btw die je niet kan terugvorderen van de iPhone weinig uitmaakt, je verdient nu misschien wel een stuk meer. Indien jij aan bedrijven levert of verkoopt kan jouw prijs niet omhoog door de KOR, je werkt dan immers met prijzen exclusief btw. Op dat moment is het wel echt een nadeel als je meedoet met de KOR.

Het voordeel van de nieuwe KOR

Zoals in het voordeel hierboven benoemd kan het zijn dat jouw inkomsten erop vooruitgaan. Daarnaast hoef je geen btw-administratie meer bij te houden en de btw-kwartaalaangifte te doen. Dat laatste kan een voordeel zijn, maar het kan dus ook nadelig uitkomen. Kies niet voor de KOR om enkel van de btw-aangifte af te komen. Ik help je hier namelijk heel graag mee. 

Heb jij hulp nodig met de keuze om mee te doen met de KOR of met je btw aangifte (kwartaal is nu nog mogelijk)? Stuur dan snel een mail naar emma@emmastaxlaw.nl en dan help ik je graag!